» Basında Biz

Basında Biz



Bodrum Ticaret Odası (BODTO), Çağdaş Holding ve Etik Arabuluculuk Merkezi işbirliği ile 15 Mart Cuma günü, BODTO konferans salonunda “Dava Şartı Arabuluculuk” konulu panel gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan panelde arabuluculuk sisteminin usul ve esasları hakkında kapsamlı bilgiler verildi.

Panele Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) Üyesi Yaşar Şimşek, Muğla Başsavcısı İlyas Yavuz, Muğla Adalet Komisyonu Başkanı Bilal Saydam, Milas Cumhuriyet Başsavcısı Adem Efe, Bodrum Cumhuriyet Başsavcı Vekili Tolga Yamalı, Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Serhat Işık, Muğla Barosu Bodrum Temsilcisi Av. Cavidan Karaöz Özyiğit, BODTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya, Meclis Üyesi Toros Demirdöven, Bodrum Adliyesi’nde görevli savcı ile hakimler, basın mensupları ve avukatlar katıldı.

T.O.B.B. Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çiğdem Kırca moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztatar, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Yargıtay 15. Hukuk Dairesi Üyesi Adem Albayrak, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi Başkanı İlker Koçyiğit ise konuşmacı olarak yer aldı.

HSK Üyesi Yaşar Şimşek, Bodrum gibi güzide bir turizm merkezinde olmanın gurur kaynağı olduğunu vurgulayarak, “Yargımızın sorunlarını konuşmak, bu konuda mesafe almak bizim için çok önemli. Arabuluculuk hararetle desteklediğimiz bir konu. Yargıtay’ımızın iş kapasitesi tüm Dünya Yargıtaylarından daha fazla. Ama bu son dönemde alternatif uyuşmazlık çözümlerinin devreye girmesiyle dava yükleri de azalıyor. Biz arabuluculuk, tahkim, hükmün açıklanmasının geri bırakılması, davaların ertelenmesi gibi bu sisteme katkı veren bütün müesseseleri destekliyoruz. Ben bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese, Bodrum Ticaret Odamıza çok teşekkür ediyorum. Bu vesileyle bu toplantının çok faydalı geçeceğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Çiğdem Kırca ise panel başlangıcında açıklamalarda bulunarak “Arabuluculukta önemli olan uyuşmazlık tarafların kendi iradeleri ile sonuca ulaşması. Dava şartı olarak kabul edilmesinin nedeni ise insanlara bu kültürü alıştırmaktır. Eğer toplumun kültüründe bu alışkanlık oluşmazsa bundan bir sonuç alamayız. Arabuluculuğun kabul edilebilir ve Dünyada bu kadar yaygın olmasının sebebi dostane bir çözüm yolu olması, ucuz olması, zaman açısından çok daha kısa sürede bitmesi. Önemli olan uyuşmazlık taraflarının kendi iradeleri ile bir araya gelmesidir.” dedi.

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztatar da Dünyadaki yargı sisteminden bahsederek, köyden kente göçün artması ile hak arama bilincinin de arttığına ve geçen yıla göre her yıl %20 oranında davaların artacağına işaret ederek, amacın sorunların daha barışçıl ve kısa sürede çözümlenmesinin olduğunu belirtti. “Arabuluculuk yargının bir alternatifi değildir, bunu özellikle belirtelim. Yargı her zaman var olacak, mahkemelerimiz her zaman olacak.” diyen Öztatar, Arabuluculuk sayesinde ticari davaların da daha kısa sürede çözümlendiğinin altını çizdi.


Yargıtay 15. Hukuk Dairesi Üyesi Adem Albayrak ise, arabuluculuk sürecinin tercih edilme nedenlerini açıklayarak şunları kaydetti: “Günümüzde uyuşmazlıklar eskiye göre daha çetrefilli hale geldi. Bu uyuşmazlıkları çözmede sadece Türk yargı sistemi değil, Dünyadaki tüm yargı sistemleri sıkıntıya girdi. Bu sıkıntının ardından insanlar alternatif çözüm yolları aradı. Arabuluculuk sayesinden insanlar uyuşmazlıkları daha kolay çözerek bu süreci daha mutlu atlatıyorlar.” ifadelerini kullandı.

BODTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya ise “Tüm katılımcıları BODTO adına saygıyla selamlıyorum.” diyerek şunları ifade etti: “Arabuluculuk sistemi ile uyuşmazlıklarda sorunların çözümü için getirilen bu düzenleme ile mahkemelerdeki bazı sorunlarında sonlanacağına inanıyoruz. Bodrum’da ortalama yıllık istihdam 40 binden 80 bine kadar ulaşıyor; buna bağlı olarakta çok çeşitli iş dünyasını ilgilendiren birçok uyuşmazlık yaşıyoruz. Bunların uzun sürmesi de mağduriyet yaratmakta. Dünyanın tecrübe ettiği uyuşmazlıkların mahkeme dışında çözülmesi sisteminin Türkiye’de de iyi bir tecrübeye konu olacağına inanıyoruz. TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da ifade ettiği gibi Ticaret Odaları ve Borsalar bu örgütlenmede mümkün olan desteği vermek niyetinde.”. Gelişen insan ilişkileri ile modern toplamlarda örgütlenmelerin sivilleştiğine dikkati çeken Akkaya, “Ben bu uyuşmazlık çözümlerinin mahkeme dışında da aranmasının Türk iş hayatına da katkı sunacağını düşünüyorum. Bu vesileyle bu faydalı panelin düzenlenmesinde emeği geçen kurum ve kuruluşlara, kişilere çok teşekkür ediyorum. Bu entelektüel birikimi bizim tüccarlarımıza hukukçularımıza sunduğunuz için çok teşekkür ederiz, sağ olun var olun.” dedi.

Toplantıda Etik Arabuluculuk Merkezi adına konuşan YK Başkanı Burcu Cılız ise, Arabuluculuk çözüm yolunun sunduğu fırsatlara dikkat çekerek, “Arabuluculuk ile toplumsal uzlaşmaya da katkı sağlıyoruz. Uzlaşma kültürünün oluşması için iş insanlarının, ticaret odalarının, STK’ların, hukukçuların ve arabuluculuk merkezlerinin birlikte hareket ettiğini görmek en büyük hedefimiz. Bugünkü toplantımız ile de bu kültürün yaygınlaşması adına katkı vermeyi umuyoruz.” dedi.

Panel soru-cevap bölümü ile sonlanırken ardından Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya ve Meclis Üyesi Toros Demirdöven tarafından katkılarından ötürü HSK Üyesi Yaşar Şimşek’e, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztatar’a, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder’e, Yargıtay 15. Hukuk Dairesi Üyesi Adem Albayrak’a, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi Başkanı İlker Koçyiğit’e, Muğla Başsavcısı İlyas Yavuz’a, Bodrum Cumhuriyet Başsavcı Vekili Tolga Yamalı’ya ve Etik Arabuluculuk Yönetim Kurulu Başkanı Burcu Cılız ve Çağdaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Yılmaz’a teşekkür plaketleri takdim edildi.

Сначала зайдите на смотреть фильмы, а потом обязательно зайдите посмотрите фильмы онлайн это стоит того
up